1. Rancang Menu Utk Seminggu
Tuliskan senarai bahan yang anda perlukan mengikut menu yg telah d rancang. Utk memudahkan anda, lihat resepi yg ingin d hidang dan tulis bahan2 yg d perlukan....
2. Pilih Bahan Yg Mudah D Sediakan
Pilihlah sayuran yg mudah d bersih dan d potong seperti asparagus, kacang buncis, bendi & terung....
3. Pilihlah Kaedah Masakan Yg Ringkas
Gunakan kaedah seperti stim atau panggang dan bukannya goreng. Bukan saja kaedah-kaedah ini lebih mudah mlah ia lebih menyihatkan. Utk masakan kacau goreng, gunakan kuali yg tidak melekkat agar anda tidak perlu menggunakan minyak....
4. Masak Lebih & Bekukan
Resepi seperti ayam atau salad boleh d sediakan dlm saiz yg lebih besar dan d simpan d dalam peti sejuk utk beberape hari. Sajian seperti rendang, sos atau bebola ikan pula boleh d simpan d bahagian beku agar ia tahan lebih lama. Apabila kesuntukan masa, cuma keluarkan dan panaskan saja...Selesai!!!
5. Melaburlah Sedikit Utk Peralatan Masak Yg Menjimatkan Masa
Periuk tekanan membolehkan anda memasak sebelum anda keluar dr rumah. Cuma masukkan saja bahan-bahannya, hidangan yg berkhasiat dan lazat akan tersedia sebaik saja anda pulang.......
Harap2 ngan Tips d atas, dptla membantu wanita2 moden d luar sne....Dr berbelanja utk makanan luar yg kite x tau kandungan khasiat dan kebersihannya, better kite masak sndirikan....heee.....
No comments:
Post a Comment
Jom komen-komen....